Jdi na obsah Jdi na menu
 


Keltské symboly

Symboly tří

Mnoho keltských symbolů je stylizovaná trojice – prostý trojúhelník, tři ramena triskelionu, keltský uzel, triáda... Jejich význam se z velké části kryje, proto jsem se rozhodl je shrnout pod jedno.

Trojka byla u Keltů velmi důležité číslo. Velmi rychle odpozorovali, že přírodní cyklus má tři fáze – rostliny kvetou, rodí a pak odpočívají. Stejně tak lidé a zvířata – narodí se, žijí a nakonec zemřou. Nejmenší možná (kompletní) rodina má tři členy. Krom toho také Keltové věřili, že Všehomír se skládá ze tří světů světa bohů, světa našeho a podsvětí. Proto se tedy v tolika symbolech objevuje trojka, připadně devítka (třikrát tři).

Když už jsem narazil na koloběh žiota a náboženský systém – určitě stojí za zmínku, že pro Kelty žiot začínal smrtí. Proto také pohřby nebyly smutnou ale naopak veselou záležitostí. Příroda se po každé zimě (smrti) zase obrodí. Lidé proto logicky také – jejich duše se po smrti zase vrátí na zem a žije dál v jiném těle.

Keltský uzelTriádatriskel.jpeg

Další velkou skupinou jsou symboly zvířat. Keltové se s nimi setkávali prakticky denně, všímali si jejich vlastností a schopností a logickým důsledkem toho bylo, že si od zvířecích amuletů slibovali, že získají přednosti zobrazených.

 

Kanec

Divoké prase se poměrně rychle rozmnožuje, díky čemuž se z něj stal symbol plodnosti. Umí být také pěkně agresivní (obzvlášť samice bránící mladé) a nebezpečné a ulovit ho lukem či kopím nebylo nic jednoduchého, protože takový čuník má i slušnou výdrž. Díky tomu se stal také symbolem válečníků a obecně síly. Také proto byly keltské bojové polnice často zdobeny motivem divokého prasete. Kančí maso často sloužilo jako obětina bohům, považovalo se za nejlepší.

boar.png

Had

Svléká kůži a neustále se tak obnovuje. Význam symbolu je tak zřetelný – znovuzrození a obnova.

snake.jpg

Havran

Mrchožrout hojně se vyskytující na bojištích. Díky tomu začal být spojován se smrtí. Věřilo se, že havran případně i vrána mohou pendlovat mezi naším světem a podsvětím.

raven.jpg

Sova

Symbol ochrany a moudrosti. Ochrany proto, že je vzhůru přes noc, kdy se vyskytuje mnohem více nebezpečí než ve dne. Nepodařilo se mi tak docela dopátrat, proč je spojována s moudrostí, ale narazil jsem na zajímavou myšlenku – sova vidí i ve tmě. Vidí tak věci, které nedokonalý lidský zrak zachytit nedokáže. Tma může metaforicky znamenat nevědomost nebo nějakou překážku bránící porozumění, skrz níž sova vidí.

owl.jpg

Kůň

Koně si mohla dovolit jen elita – vládce, nejmocnější válečníci. Proto se taky stalo zvířetem bohů a jeho vyobrazení tak může odkazovat na postavení a bohatství. Keltové si ho cenili pro jeho krásu, vytrvalost, rychlost a sexuální vitalitu. Všechny tyto významy je možno symbolu koně připsat.

horse.jpg

Jeřáb

Obecně je vnímám jako špatné znamení. Keltové věřili, že pokud uvidí jeřába před bitvou nebo během ní, prohrají, protože je obere o jejich sílu.

Také se říkalo, že v tohoto ptáka se mění zlé a hádavé ženy. Křik jeřába jim mohl připomínat ženský jek.

Podobný význam měla i volavka.

crane.jpg

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Znak rodina

Lenka,6. 5. 2022 20:41

Dobrý den,je i znak pro keltský symbol pro rodinu? Pokud ano jaký to je. Děkuji

Poděkování

Berenika Schwarzová,3. 3. 2022 16:41

Děkuji za hezké vysvětlení nevěděla jsem co o tom tolik moc zajímavé ❤ =)

POCHVALA

Magnus Chase,14. 8. 2020 12:42

Díky moc, pomohlo mi to :)
Pokračuj v tvořbě :)

Pozdrav

Milan Strohý,4. 2. 2019 19:42

Ahoj všichni,
je mi pouhých pět let ,ale už umím plynně anglicky :)

tramtarýradádadááá...sorry,ale fakt mě nenapadl ,,nadpis". :)

Petr Hejduk,19. 3. 2018 0:45

je to hezký,některý obrázky mě unesli kamsi,ale,jsem neskromnej,furt MÁLO!!! dílu zdar Petr

Re: tramtarýradádadááá...sorry,ale fakt mě nenapadl ,,nadpis". :)

Kluk jako buk,4. 2. 2019 19:37

Začni se chovat normálně ,ne jako miminko